Klassificering av campingplatser

Håll utkik efter vägarna är ett bra tips för den som letar efter en campingplats. Det finns speciella vägskyltar som betyder campingplats uppsatta längs med vägarna och de är utmärkta på kartor. Kommersiella campingplatser som Skrea Camping, Falkenberg anger GPS-position för campingen på sin webbplats.

 

Kommersiella campingplatser
Kommersiella campingplatser klassificeras av organisationen Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation (SCR). Det är frivilligt för medlemmen att få sin campingplats klassificerad, fast den som har en camping och bedriver den med en hög servicegrad i gästernas ögon har allt att vinna på att få sin camping klassificerad.Klassificering av campingplatser 2

 

Sveriges campingklassificering
Klassificeringen görs av SCR och de områden som klassificeras är hygien, miljö, service, förekomsten av rekreationsanläggningar och arrangerade aktiviteter. Man delar ut poäng 1 till 5 inom områdena hygien, miljö, service och rekreationsanläggningar. Följande områden bedöms av SCR:

Då det gäller hygien kontrollerar man om det finns uppvärmda lokaler med bland annat toalett, barnhygien, dusch och tvättplatser. Finns det eluttag för hår- och klädvård. Kan man laga mat, plats att äta och diska efter sig. Finns det familjerum. Servicebyggnader. Möjlighet till latrintömning. Finns det ett ställe där man kan duscha hunden.

Gällande miljön bedömer man om campingplatsen är inhägnad. Finns det belysning av gångar och vägar inom campingområdet. Finns uppgifter om tomtyta och tydlig tomtmarkering. Finns det anslagen information till gästerna, inklusive ordningsregler. Finns eluttag, vatten och avlopp, uttag för TV och internet. Finns det vattenposter över hela campingområdet. Hur går sophanteringen till. Finns planteringar tillhörande campingen. Yttre underhåll hur ofta och vad gäller för det.

Då man bedömer servicegrad tittar man närmare på sådant som hur campingplatsens bokningsservice är. Vidare hur reception och tillsyn sköts. Finns där utbildad personal. Vilken service ges gästerna. Håller sig campingen med butik, café eller restaurang. En servicegest från campingens sida skulle vara att på campingens webbplats ha länkar till en rabattkod till ett hotell för det fall man är drabbad av ihållande regn.

Då det gäller gästernas möjligheter till motion och tillgång till rekreationsanläggningar undersöker man om det finns lekplatser, lekrum och lekland. Finns det friluftsbad, pool, vattenrutsch, bastu och jacuzzi. Erbjuds samlingsrum, tv-rum, konferensrum och konferensservice för företagare. Finns det olika sorters bollplaner och/eller minigolf. Kan man hyra cyklar och/eller kanoter. Finns det motionsrum och solarium i händelse av regniga dagar. Finns det en avdelad grillplats för brandsäkerhetsändamål. Finns det vandringsleder, och/eller möjligheter till fiske. Finns det motions- och cykelspår i campingplatsens närhet.

Erbjuder campingplatsen arrangerade aktiviteter av allahanda slag. Förekommer det exempelvis ledarledda aktiviteter för både barn och vuxna. Arrangeras shower, dans och annan underhållning. Allt det bedömer SCR då de klassificerar en campingplats.

 
 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Hjelmsjovik – Allt om camping!