Camping

Camping är för en del ett sätt att turista och för andra ett sätt att leva och bo under sommarmånaderna. Man skulle kunna säga att camping är en slags compact living då i regel hela familjer, men för all del även par, antingen bor i tält, husvagn, husvagn med förtält, husbil, husbil med förtält i stugby eller liknande. Till de färdmedel campare tar sig till olika campingställen och kommersiella campingplatser för olika slags motorfordon, cykel eller båt.

 

Campare
En campare är en person som utnyttjar en boendeform som kan vara mobil. Numera inkluderar begreppet campare de som har som fritidsaktivitet att tälta i det fria, de som bor på en campingplats för en säsong eller för några dygn för att sedan färdas vidare. Till camparnas skara hör även de som övernattar i husvagn, bil eller husbil under exempelvis olika sportevenemang, som exempelvis då roadracing-VM hölls i Anderstorp då tävlande med mekaniker/anhöriga campade på arenans område. Så campare är man betraktad beroende på den mobila boendeformen man valt för sitt boende. Det har inget att göra med var själva campingen genomförs. En sann campare bor inte på hotell, vandrarhem eller under bar himmel. Det är just det som skiljer camparen från andra turister.Camping 1

 

Camping – en kommersiell boendeform
Camping står för omkring en tredjedel av alla gästnätter i Sverige. Därmed är camping den vanligaste kommersiella boendeform för de turister som väljer att fördriva sin semester i Sverige. Under de sköna sommarmånaderna uppgår andelen gästnätter på camping till hela 45,4 procent räknat på samtliga kommersiella gästnätter.

 

Husvagnsuppställning
Under vintermånaderna är de flesta campingplatserna stängda. En del av dem upplåter ofta området för uppställning av husvagnar för vintervila. En del campingplatser upplåter husvagnsuppställning över delar av, eller hela säsongen. En del tillåter uppställning årsvis, vilket då gör campingen till en slags halvfast boplats.

 

Servicegrad
Liksom hotell och vandrarhem har klassificeringssystem har även kommersiella campingplatser det. För de kommersiella campingplatserna är servicegraden klassificerad med ett nationellt stjärnsystem. Fem stjärnor innebär den högsta servicegraden.

 

Camping har också blivit trendigare, vilket de ständigt ökande gästnätterna tyder på. Camping passar de flesta plånböcker. Att campa kan vara alldeles underbart – i vart fall med solsken, värme och sång.

 
 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 Hjelmsjovik – Allt om camping!